Vasa Settlement har hjälpt arbetslösa att få en ny start i över 25 år. Vårt senaste sysselsättningsprojekt avslutades i slutet av augusti. Under projektet, med start i januari 2023, hjälpte vi 75 människor som har svårt att få arbete – med delvis arbetsförmåga, med invandrarbakgrund, över 55 åriga, långtidsarbetslösa – att ta sig vidare på vägen mot arbete.
Totalt har Vasa Settlement hjälpt över 2 400 arbetslösa i Vasaregionen under mer än ett kvartssekel med hjälp av Österbottens TE-byrån, Vasa stads sysselsättningsservice och andra samarbetspartners. Så i genomsnitt har nästan hundra personer per år hittat sig ett nytt jobb, arbetsprövnings- eller studieplats. Settlementföreningen har också erbjudit andra saker till människor; möjligheter för gemenskap, inkludering och deltagande (t.ex. hobbygrupper och volontärarbete).
I början av året 2025 kommer läget att förändras när AN-servicereformen träder i kraft. I vårt område AN-tjänster kommer att överföras från staten till Österbottens sysselsättningsområdes ansvar som bildas av kommunerna. De sysselsättningstjänster som Settlement erbjudit har möjliggjorts av arbetspolitiskt bistånd, som inte längre kommer att regleras i lagen om arbetsförmedlingstjänsternas organisation, som träder i kraft i början av nästa år. Denna form av bistånd, som särskilt användes för att sysselsätta personer med en svag arbetsmarknadsposition genom att skapa arbetstillfällen på mellanliggande arbetsmarknaden, har nu upphört.
I Vasa erbjöds arbetsmöjligheter av bl.a. bil- och sjöfartsmuseet, konstlåneförening, 4H -föreningen, byarådets gårdskarl, Vasa Industris yrkesförening och Almatar. Föreningsarbetsplatser har fungerat som utbildningsarbetsplatser för ett tjugotal arbetsgivare varje år, med hjälp av vilka arbetslösa arbetssökandes kompetens och arbetslivskompetens höjts för att möta den öppna arbetsmarknadens krav, så att sysselsättningen där skulle bli möjligt senare.
På Österbottens NMT-centralens område ökar arbetslösheten just nu, precis som på andra håll i Finland. I slutet av augusti fanns här totalt 7 677 arbetslösa arbetssökande. Det är 805 fler än förra året vid samma tidpunkt. Det fanns 202 fler långtidsarbetslösa än för ett år sedan.
Arbetslösheten kostar Finland 10,8 miljarder euro per år. En marginaliserad långtidsarbetslös kostar samhället 600 000 euro per år, en marginaliserad ung person en miljon.
Ur samhällsekonomins synvinkel orsakar arbetslösheten en minskning av produktionen, en förlust av skatteintäkter, en ökning av sociala avgifter och rehabiliterings- och utbildningskostnader. Ju längre arbetslösheten varar, desto svårare blir det att få en anställning.
Utöver ekonomin är arbetslösheten i allra högsta grad ett mänskligt problem. Arbetslösheten innebär med den arbetslösas egna ord att det inte finns tillräckligt med pengar, hoppet och framtidstron minskar och livet blir en byråkratisk, vardaglig kamp. Arbetslöshet drabbar indirekt ett stort antal människor, t.ex. familjemedlemmar till arbetslösa. Det har också visat sig att en sämre lottad liv och fattigdom går i arv från generation till generation.
Organisationer har kunnande, socialt kapital och resiliens, som även i framtiden lönar sig att användas för att lösa problem orsakade av arbetslöshet. Förutom förnybara och lägliga välfärdstjänster behöver vi förändringar i samhällets och arbetsgivarnas attityder. Finland kan inte överleva utan en mångsidig arbetsmarknad. Upplevelserna av inkludering, välbefinnande och god livskvalitet tillhör alla. Vasa Settlementförening kommer också i framtiden att stå modigt på människans sida.
Sirpa Myllyniemi
Projektledare
Vasa Settlementförening rf