Setlementtityön historiaa Vaasassa
Setlementtityö alkoi Vaasassa 1948
Vaasalaisen setlementtityön juuret ovat Palosaarella ja Palosaaren Työkotiyhdistyksessä. Setlementtityön lasketaan alkaneen 13.4.1948, kun Työkotiyhdistyksen työvaliokunta ryhtyi järjestämään iltakerhotoimintaa nuorille Huvilakatu 1:ssä, nykyisessä Setlementtikeskuksessa. Ensimmäisessä kerhoillassa katsottiin yhdessä elokuvaa ”Meidän sakki”.
Vaasan Setlementtiyhdistyksen perustava kokous pidettiin ravintola Ernstissä 4.2.1950 ja yhdistys rekisteröitiin seuraavana vuonna. Setlementtikeskuksen talo Palosaarella on vanhempi kuin Vaasan Setlementtiyhdistys. Talo rakennettiin lahjoitusvaroilla ja talkoilla vuosina 1908-1910. Talon suunnitteluun ja rakentamiseen osallistui kolme yhdistystä: Lasten seimiyhdistys, Kansanopistoyhdistys ja Palosaaren Työkotiyhdistys – Arbetshemmet för betlande barn på Brändö.
Palosaaren Työkotiyhdistys lopetti toimintansa vuonna 1966, ja sen varat, myös Huvilakadun kiinteistö, siirtyivät Vaasan Setlementtiyhdistykselle. Nykyään rakennuksen omistaa Vaasan kaupunki.
Vaasalaisen setlementtityön juuret ovat Englannissa. Eri puolille maailmaa levinnyt liike sai alkunsa Itä-Englannista 1880-luvulla, kun kirkkoherra Samuel Barnett halusi auttaa kurjissa slummeissa asuvia työläisiä.
Suomen setlementtiliikkeen uranuurtajat olivat naisasianainen ja raittiusliikkeen kannattaja Alli Trygg-Helenius ja merimiespappina Lontoossa 1900-luvun alussa toiminut pappi Sigfrid Sirenius.