Yleiset uutiset

Neljännesvuosisata Setlementin työllistämistoimintaa päättyy

Ura-askeleen päätösjuhlaa vietettiin 11.6.

Setlementtikeskuksessa vietettiin tiistaina 11.6.2024 haikeaa päätösjuhlaa. Pitkäaikaistyöttömiä auttanut Ura-askel/Karriärsteget-hanke loppuu 31.8. ja samalla päättyy neljännesvuosisata Setlementin työllistämistoimintaa.

”Setlementissä on ollut monta työllistämishanketta ja monta nimeä, kuten Uusi mahdollisuus ja Siivet. Kaikilla hankkeilla on ollut yhteinen tavoite: auttaa pitkäaikaistyöttömiä takaisin työelämään”, Vaasan Setlementtiyhdistyksen toiminnanjohtaja Kirsi Ikäheimonen kertoi tervetulosanoissaan.

Ikäheimonen muistutti myös edistyksellisestä työstä, jota Setlementissä on tehty: hankkeissa on kehitetty uusia menetelmiä työttömien auttamiseksi. Ura-askel-hankkeessa otettiin käyttöön mm. yksilöllinen työnohjaus.

”Se on Suomen mittakaavassa ainutlaatuista.”

Ensi vuoden alussa TE-palvelut siirtyvät valtiolta kunnille. Ura-askel päättyy virallisesti elokuun lopussa. Hankkeen työntekijät Sirpa Myllyniemi, Veera Wainio ja Ave Reitalu ovat tehneet kevään ja alkukesän aikana pitkiä päiviä, jotta hankkeen asiakkaille löytyy ratkaisuja, vaikka hanke nyt päättyy. Syksyllä edessä on loppuraportin teko ja pinkka paperityötä.

Projektipäällikkö Sirpa Myllyniemi tuli Setlementtiin Siivet-projektien aikaan. Työllistämistoiminta, ja työttömyyden luonnekin on muuttunut vuosikymmenten vaihtuessa.

”2010-luvulla työttömyys muuttui yhteiskunnallisesta ongelmasta enemmän yksilön ongelmaksi. Syntyi myös kohtaanto-ongelma: vaikka töitä oli tarjolla, niihin ei enää ollut helppo löytää sopivia tekijöitä.”

Myllyniemi on laskenut yhteen Setlementin työllistämishankkeiden lukuja:

”Setlementin kaikkien hankkeiden aikana on autettu 2393 pitkäaikaistyötöntä työllistymisratkaisujen löytämisessä.”

Setlementin rahoittajina työllistämishankkeissa ovat olleet Pohjanmaan TE-toimisto ja Vaasan kaupunki. TE-toimiston tervehdyksen juhlaan toi Laura Järvenpää.

”Virkailijana olen usein murehtinut sitä, miten meidän asiakkaamme selviävät kaikista muutoksista, joita koko ajan tulee eteen. Mutta kun olen lähettänyt heidät Setlementtiin, olen voinut olla rauhallisin mielin. Setlementin toiminta on laadukasta, ja työntekijät tekevät työnsä hyvin. Setlementin väen kanssa on ollut aina mukava asioida.”

Myös kaupungin edustaja Tiina Palonen-Stenvall kiitti Setlementtiä pitkästä ja hedelmällisestä yhteistyöstä.

Voimalaitoksesta hoiva-alalle

Kai Kankaanpää kertoi juhlavieraille oman tarinansa työttömyydestä uuteen alkuun. Kun Kain 27-vuotinen työura Vaskiluodon Voimassa päättyi kaksien yt-neuvottelujen jälkeen irtisanomiseen, hän halusi vaihtaa alaa ja opiskella lähihoitajaksi.

Kai sai opiskelupaikankin, mutta talous ei kestänyt kokopäiväistä opiskelua.

”Mutta sitten sain TE-toimiston virkailijalta todella hyvän vinkin”, Kai kertoi.

Virkailija kehotti kysymään, voisiko Setlementti auttaa Kaita eteenpäin. Työpaikka – ensin työkokeilussa, sitten palkkatuella – löytyi Setlementin hoivakoti Hopearannasta.

”Tykkään paikasta. On sellainen tunne, kun kotoa lähtee, tulee toiseen kotiin. Työ on monipuolista, työkaverit loistavia, asukkaat mukavia ja esihenkilökin ihan mahtava. Ja olen ymmärtänyt, että tunne on ollut vähän niin kuin molemminpuolinen.”

Lähihoitajan tutkintoa Kailla ei vielä ole, mutta sekin ehkä toteutuu. Nyt selvitetään mahdollisuutta oppisopimuskoulutukseen.

”Vaskiluodon Voima oli hyvä työpaikka, mutta nyt voin sanoa, että kyllä se ruoho joskus on vihreämpää aidan toisella puolella”, Kai nauratti yleisöä.

Päivän viimeisen virallisen puheenvuoron käytti Helvi Riihimäki, jolla on pitkä kokemus yhteistyöstä Setlementin kanssa, ensin TE-toimistossa, nyt eläkkeellä ollessaan URA-askeleen työllistämispalveluja käyttäneenä työnantajana. Riihimäki on mukana Vaasan Merimuseossa, joka on jo useana vuotena löytänyt kesätyöntekijänsä Setlementin avulla.

”Setlementissä on ollut aina aikaa ihmisille, ja on ollut hienoa, kun täältä on voinut saada lisätietoja.”

Riihimäki suhtautuu positiivisesti tulevaisuuteen. Vuodenvaihteessa palataan yhdellä tavalla entiseen:

”Vaasa on ollut Suomen ensimmäisiä kaupunkeja, joihin on aikoinaan perustettu työvoimatoimisto. Eiköhän meiltä löydy hyviä tekijöitä jatkossakin. Yhteistyö on voimaa”, Riihimäki totesi.

Myös Kirsi Ikäheimonen ja Setlementtiyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Harry Swanljung katsovat luottavaisesti tulevaisuuteen.

”Toivomme, että muutoksessa muistetaan ihminen. Työllistämisen tarpeet eivät katoa mihinkään. Toivomme ja luotamme siihen, että uudet työllisyysalueet luottavat tulevaisuudessakin järjestökentän osaamiseen ja kokemukseen.”

Anja Paksu Jukolan Rakentajista kiitti Sirpaa, Veeraa ja Avea yhteistyöstä, jonka ansiosta Asevelikylään on saatu kylätalkkareita.

”Yhteistyö on ollut aina saumatonta, mutkatonta ja jouhevaa.”

Päätösjuhlassa esiintyivät myös Vaasan kaupungin kesäartistit Axel Asplund ja Aron Karakan.

Kuvissa ylhäältä vasemmalta:
Kaupungin kesäartistit Aron Karakan ja Axel Asplund.
Juhlapaikan koristelua ja tarjoiluja.
Vaasan Setlementtiyhdistyksen toiminnanjohtaja Kirsi Ikäheimonen ja Ura-askel-hankkeen projektipäällikkö Sirpa Myllyniemi.
Veera Vainio, Sirpa Myllyniemi ja Ave Reitalu kertovat hankkeen tuloksista.
Laura Järvenpää, TE-toimisto.
Tiina Palonen-Stenvall, Vaasan kaupunki.
Kai Kankaanpää kertoi, miten Ura-askel oli auttanut hänet uuteen alkuun ja uudelle alalle.
Helvi Riihimäki, Vaasan Merimuseo.
Ura-askel/Karriär-steget-hankkeen päätösjuhlaa vietettiin Setlementtikeskuksessa Palosaarella.